May 16, 2024

Ogled dobrih praks v Laškem in Sevnici

Pivocvetni potep po Laškem, premium okusi Sevnice in nočno srečanje na gradu z grofico Matilde

Mreža Izvorno slovensko je v maju organizirala strokovno ekskurzijo v dve partnerski destinaciji Laško in Sevnica., v okviru katero so si koordinatorji teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk oblikovanih po modelu Izvorno slovensko (TKBZ po MIS) lahko ogledali primere dobrih praks certificiranih izdelkov in storitev TKBZ Okusiti Laško in TKBZ Sevnica Premium.

Program ekskurzije “Pivocvetnega potepa po Laškem, premium okusov Sevnice in nočnega srečanja na gradu z grofico Matilde” je bil oblikovan s strani Ilone Stermecki (turistična agencija Pohorje turizem) v sodelovanju s Polono Zorko (koordinatorica TKBZ Okusiti Laško) in Annemarie Culetto (koordinatorica TKBZ Sevnica Premium).

Udeleženci strokovne ekskurzije so obiskali Laško, poznano kot zdraviliško mesto, kjer gojijo tradicijo pivovarstva. Gostitelji so jih sprejeli z malico lokalnih dobrot v prenovljeni stari meščanski hiši v starem mestnem jedru, Laški hiši. Nato pa popeljali na vodeno doživetje “Pivocvetni potep po Laškem”, kjer so skozi okušanje termalne vode, medu in piva s prigrizki Restavracije Pavus in Thermane Laško ter animacijo s pivovarjem med sprehodom po mestu odkrivali številna zelena presenečenja, izjemne kulturne posebnosti ter bogato tradicijo, ki se prepleta s sodobnostjo.

Pivocvetni potep po Laškem (foto: Rok Deželak)

Premium okuse Sevnice so najprej spoznali s pokušnjo penečih vin vinarja Vino Kozinc, ki je bil eden od štirih vinarjev, ki so v poklon znani Sevničanki, leta 2017 pridelali vino First Lady. V nadaljevanju pa so za dobre duše in radovedne želodce poskrbeli v Gostilni Repovž, kjer gojijo ljubezen do družine in tradicije. V vasici Šentjanž dobrojedce navdušujejo z vrhunsko kmečko kuhinjo, lastno ekološko kmetijo in ambientom prenovljene stare slovenske gostilne, v katerega so vtkane drobne pozornosti, ki presenetijo tudi najbolj zahtevne goste.

Kulinarično doživetje v Gostilni Repovž (foto: Maja Pančur)

Dan se je zaključil v mestu Sevnica, ki se lahko pohvali s številnimi ohranjenimi zgradbami iz preteklih obdobij, med katerimi dominira grad Sevnica. Po sprehodu skozi staro mestno jedro Sevnice in ogledu Brivsko-frizerskega salona so se povzpeli do gradu, ki jih je navdušil z edinstveno zgodbo nekdanje lastnice gradu, prek vodenega doživetja “Nočni ogled Gradu Sevnica ter srečanje z Grofico Matilde”.

Eden izmed pomembnih ciljev Mreže Izvorno slovensko je pridobivanje novih idej, znanj in izkušenj članov. Po lanskoletnem ogledu dobrih praks na področju trajnostnega razvoja in povezovanja lokalne in avtentične turistične ponudbe v avstrijskem Vulkanlandu in letošnjem pomladanskem v Laškem in Sevnici bo jeseni organiziran še obisk avstrijskega Werfenwenga.

Prenesi PdfPredstavitev