IDRIJA IZBRANO

Geopark Idrija, ponuja osupljiv preplet narave in kulture, povezane z živosrebrovim rudnikom in čipkami.

Območje podeljevanja od leta

2018

Območje podeljevanja pri lokaciji

Območje Občine Idrija

Geopark Idrija – Idrija izbrano pripoveduje zgodbo lokalnih ustvarjalcev, predanih bogati dediščini Idrijskega. Certifikat odličnosti pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega geoparka Idrija. Pomemben del ponudbe so tudi DOŽIVETJA IDRIJSKEGA, ki obiskovalcem na poti skozi mesto Unescove dediščine ali slikovite podeželske pokrajine ponujajo vpogled v lokalni svet, življenje ljudi in izjemno kulinarično dediščino.

Lastnik Znamke
Zavod za turizem Idrija
Koordinator Znamke
Upravitelj Znamke
Zavod za turizem Idrija

Geopark Idrija, eden izmed slovenskih biserov naravne in kulturne dediščine, je znan po živosrebrovem rudniku, ki je skozi stoletja oblikoval kulturno in industrijsko podobo regije. Posebnost območja se odraža v tradicionalni idrijski čipki, ki je priznana kot remek delo ročne spretnosti in umetnosti, ter v legendarnih idrijskih žlikrofih, ki so simbol lokalne kulinarične dediščine. Obiskovalci lahko uživajo v raznovrstnih izobraževalnih programih in vodenih ogledih, ki pripovedujejo pretekle zgodbe.

Predstavitev Geopark Idrija

Pivsko doživetje v Neandertalčevi deželi v Idriji združuje bogato tradicijo pivovarstva in lokalno zgodovino. Obiskovalci lahko doživijo voden ogled pivovarne Zajc, kjer se ponuja degustacija različnih stilov piva in lokalnih dobrot. Ta edinstvena izkušnja, ki praznuje obujeno tradicijo varjenja piva v Idriji po več kot 190 letih, združuje kakovostno vodo, ki je ključna sestavina piva, z bogato idrijsko-cerkljansko dediščino.

Praznik idrijskih žlikrofov kot prepoznaven trajnostni kulinarični festival združuje okusno izročilo in trajnostno pridelavo. S svojo edinstveno kombinacijo okusov in tradicionalnih receptov odraža tudi spoštovanje do lokalnih virov in skrb za okolje. Vsak ugriz v sočen idrijski žlikrof je potovanje skozi zgodovino, hkrati pa tudi korak v trajnostno prihodnost, kjer se kulinarika prepleta z odgovornostjo do narave in lokalnih skupnosti.

Idrijski zajtrk je dober primer povezovanja lokalnih ponudnikov v kakovostno storitev. Z vsakim grižljajem zajtrka se obiskovalci podajo na okusno potovanje po idrijski kulinarični krajini. Vsak element zajtrka odseva lokalne okuse in tradicijo, kar gostom omogoča, da skozi okuse doživijo posebnosti idrijske regije.

No items found.

Produkti ki jih ponujamo

No items found.

Vas zanima kako postati ponudnik s certifikatom znamke

Hvala za oddano sporočilo.
Oops! Something went wrong while submitting the form.